Scandia-Hus Case Studies -

Large Vaulted Areas and Glazed Gables

Mick and Roz Abrahams’ new house was built with enthusiasm, drive, blood, sweat and tears from a couple whose passion for life, design and practicality radiates from their new home. Their beautiful home has been finished with impeccable taste whilst remaining a totally useable home in every sense.

It was a cold and grey February afternoon when Mr and Mrs Abrahams visited our show centre in East Grinstead. The boot of the car was opened to reveal boxes, files, drawings and an impressive model of their proposed new home. The first thing that was apparent upon meeting them was that they were absolutely serious about their project.

The meeting couldn’t have gone better. Many aspects of the project were discussed until the grey day had turned into night. The next step was a meeting on site to assess the site restrictions, the proposed design and various aspects relating to the construction of the dwelling. Mr and Mrs Abrahams had already gone through a large amount of detailed design work with the local authority planning department and had conceived the basis of a plan that would eventually materialise into the new house.

Once detailed design work had been undertaken the plans were submitted as a full application.The final design was of a two storey house which featured rooms in the roof, large vaulted areas, glazed gables, folding patio doors, oak and glass staircase, oak and glass internal doors and other concepts that were to be implemented as Mrs Abraham’s creative side took hold.

As with most applications, the process was not exactly straightforward. A series of unfortunate events led to the planning application being recommended for approval and needing to go through a committee meeting. The committee meeting was postponed and further delays meant that the whole process took four to six weeks longer than it needed to.

Once the application had been approved, work could finally begin. Mr and Mrs Abrahams looked at various build route options including project management and self-build. In the end they decided to opt for a main contractor who had previously worked on other Scandia-Hus projects.

Complicated foundations, reduction of ground levels on site and changes to the drainage layout were a few of the many challenges that presented themselves on this project. After a three week timber frame erection process and a further twenty four weeks construction, the house was complete.

As you walk through the large open hallway you have an opportunity to look up and take in the sky above through one of three Velux windows. Natural wall colours help to highlight the exquisite oak doors and staircase, which are complimented by glass panels, risers and balustrade. The tiled floor glistens as you walk through to the open plan kitchen, breakfast, dining and office area or you can turn right into the dramatic living room. Taller doors were used to give vertical emphasis to the building, which takes the eye upwards to the second floor windows.

A ribbon of flame burns brightly in the fire place finished in natural stone and a plasma screen television with surround sound ceiling mounted speakers create a cinematic widescreen feel to this ‘living’ room.

Eating in the dining area can be likened to eating al-fresco, as a bank of fully glazed folding doors can be opened to allow the garden to become another living area. This house is a beacon of natural light, which floods through every available aperture.

The master bedroom runs across the whole of the rear of the house and benefits from built in wardrobes and a luxurious en-suite. All of the other bedrooms are also of a very good size .

A new home is not just timber, bricks and tiles, it is an opportunity to extend our own personalities into a living, breathing structure. Mick and Roz are delighted with their finished product and are enjoying reaping the rewards of designing their own dream home.