Scandia-Hus Case Studies -

An accessible and light family home

When Mr and Mrs Payne purchased their bungalow in Lymington back in 2009, they knew they had found the right location for their family home due to its close proximity to the town centre. Another factor in choosing the area was to help their son, who is a talented tennis player with ambitions of participating in the Olympics in Rio, to be nearer his new coach to increase his chances of success.

payne1

As their teenage son is a wheelchair user they took their time to carefully think whether they should refurbish the current property or knock it down and build a new home which would meet all their present needs and future requirements.

Having looked at all the facts, Mr and Mrs Payne decided it was not cost effective to refurbish the bungalow and went ahead with the decision to demolish and build their own new home.

Having lived in a timber frame property previously they were aware of the benefits of the system. The Scandia-Hus office was close to their previous home, so they viewed a number of completed Scandia homes and spoke with the home owners. Their recommendations assisted Mr and Mrs Payne with choosing Scandia-Hus.

Design wise Mr and Mrs Payne opted for a chalet style and together with the Scandia-Hus design and project management team came up with a final idea. Incorporated into the design and build were a number of important features such as wide doorways, accessible handles and inward opening windows, all of which helped the couple achieve Lifetime Homes status. Lifetime Homes are about adaptability and flexibility as well as showing consideration when designing to ensure good living accommodation for all.

With one eye on the future a number of the downstairs rooms have had hidden reinforcement added to allow for hoists to be fitted if and when required at a later date. The snug room has had a wall aperture doorway added where it joins the back of the utility room which  will allow the snug room to become a bedroom and the utility room to be changed into an ensuite in the future.

In addition to the above elements the property has been built so that the finished floor level is level with the outside ground level allowing easy level access for wheelchair users at all entrances and exits. This contrasts with standard building practice whereby the finished floor level is normally above external ground level and a ramped approach is used..

Whilst the building process was going on unfortunately Mrs Payne was made redundant, however this enabled her to be on site to supervise and contribute to the property in achieving a high grade for its energy certificate. Incorporated into the home are a number of elements such as voltaic solar panels and solar thermal panels to help provide energy and hot water for their home (the property has a gas supply for back up). Sustainability features in other areas of the property with the addition of a rain water harvester.

The former bungalow is still contributing to the family’s life today by supplying wood to use in the wood burner which is a focal point in the new living room.

Mr and Mrs Payne greatly appreciated the support they received throughout the process from their builders P& R Elridge and Gavin Pearson their Scandia-Hus project manager who they thought couldn’t have been more helpful.

The Payne family are understandably delighted with their new home and Mr Payne said “Our main drive was to produce an accessible house for our son and a lovely light house fit for all our futures. I think we succeeded”.PayneGFplan

 

PayneFFplan